MOJA BABUSNICA
Wednesday, 2024-04-24, 9:22 PM
Login forma
CAT
podeli
ANKETA
Rate my site
Total of answers: 5
Statistika
Pretrazi
Prijatelji
  • Create a free website
  • Online Desktop
  • Free Online Games
  • Video Tutorials
  • All HTML Tags
  • Browser Kits


  • Welcome Guest | RSS
    Arandjelovdan - MOJA BABUSNICA- Forum
    [ Nova poruka · Clanovi · pravila na forumu · Trazi · RSS ]
    • Page 1 of 1
    • 1
    MOJA BABUSNICA- Forum » DRUSTVO I NAUKA » RELIGIJA » Arandjelovdan
    Arandjelovdan
    ADMINDate: Tuesday, 2011-05-03, 10:27 PM | Message # 1
    Major general
    Group: Administrators
    Poruka: 346
    Reputation: 0
    Status: Offline
    Arandjelovdan

    Sabor svetog Arhangela Mihajla i ostalih sila bestelesnih, praznik ustanovljen u prvim vekovima hrišćaske propovedi, obeležavaju danas Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici koji prvog medju svedocima stvaranja sveta slave kao svog zaštitnika i krsnu slavu.

    Ovaj pravoslavni praznik, poznat kao Arandjelovdan i jedna od najčešćih slava pravoslavnih Srba, posvećen je arhangelu Mihajlu, predvodniku vojske andjela, bestelesnih sila dobra koje su učestvovali u stvaranju sveta u kome su prisutni kao branitelji čovečanstva od zla i palih andjela.

    Sveti arhangel Mihajlo, prisutan ne samo u hrišćanstvu već i u svim religijama obeležen je crvenim slovom u bogoslužbenom kalendaru SPC. Prema predanju, arhistratig Mihajla, koji je sabrao vojsku andjela da bi se suprotstavili silama zla palog andjela Lucifera (Satanaila), uvršten u kalendar Hristove crkve u četvrtom veku, a SPC ga obeležava svake godine 21. novembra, prema novom, a 8. novembra prema starom (Julijanskom) kalendaru.

    Osmi dan novembra kada arhangela slave sve pravoslavne crkve, uz razliku u računanju vremena, ukazuje na hijerarhiju andjela čiji je predvodnik arhangel Mihajlo, prvi od osam andjela koji su pred Božjim prestolom zaduženi da se suprotstave silama zla. Osmorica andjela čija imena stoje u drevnim zapisima - Gavrilo, Rafail, Uril, Salatil, Jegudil, Varahil i Jeremil, neprekidno opšte sa ovim svetom o čemu svedoče i hrišćanska Jevandjelja.

    Mihail na jevrejskom jeziku znači ravan Bogu i od prvih hrišćanskih vremena predstavlja se kao vojvoda, sa kopljem u desnoj ruci koje upire na Lucifera. Arhangel Mihail smatra se naročito čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi.

    Za njim slede Gavril, andjeo blagovesnik, predstavljen sa fenjerom i ogledalom od zelenog kamena jaspisa koji je simbol "božje premudrosti". Rafail je iscelitelj i u ruci drži lekarski alabastar, Uril je oganj i svetlost Božja, Salatil "molitvenik Božji" sa licem i očima podignutim ka nebesima. Jegudil nosi zlatni venac u slavu Boga, Varahil sa belim ružama u nedrima nosi blagoslov Božji, a Jeremil se poštuje kao nosilac uzvišenih misli koje čoveka uzdižu ka Bogu.

    Posebno značenje u ovom rasporedu andjela ima novembar kao deveti mesec (nove - devet) iz vremena Julija Cezara, kada je mart bio prvi mesec u godini i mesec stvaranja sveta. Deveti mesec po redu vezuje se za devet činova u andjeoskoj hijerarhiji.

    Sveti Arhangel Mihailo je najugledniji medju bestelesnim silama i najbliži nebeskom prestolu i smatra se da je on spasio vojsku andjela od ponora palih Satanailovih andjela. U narodu se verije da je sveti arhangel "živi svetac" pa se u nekim krajevima na slavske obrede ne iznosi žito.

    Prema učenju Crkve, prvi andjeo je od početka stvaranja sveta prisutan medju ljudima kao "živa sila nebeska" i nije čovek koji se posvetio i ušao u red svetih svojim svetim delima. Crkva kaže da se i na ovaj praznik prinosi žito, ali ne svetitelju već svim upokojenim precima koji su se zavetovali svetom arhangelu Mihajlu. Na pravoslavnim ikonama se arhangel Mihailo predstavlja sa krilima, u vojvodskoj odeždi, sa mačem u jednoj i kantarom u drugoj ruci.

    Svetog Arhangela kao svog zaštitnika slavi danas i beogradska Saborna crkva, osveštana na Arandjelovdan 1845. godine, čiji je ktitor knjaz Miloš Obrenović.Arhangela Mihajla je kao porodičnog zaštitnika poštovala srpska vladarska dinastija Nemanjića.

    Prilog: 5222513.jpg (29.7 Kb)
     
    MOJA BABUSNICA- Forum » DRUSTVO I NAUKA » RELIGIJA » Arandjelovdan
    • Page 1 of 1
    • 1
    Search:

    Make a free website with uCoz Copyright MyCorp © 2024