MOJA BABUSNICA
Monday, 2019-04-22, 10:16 PM
Login forma
CAT
podeli
ANKETA
Rate my site
Total of answers: 5
Statistika
Pretrazi
Prijatelji
 • Create a free website
 • Online Desktop
 • Free Online Games
 • Video Tutorials
 • All HTML Tags
 • Browser Kits


 • Welcome Guest | RSS
  Ikone koje plaču - MOJA BABUSNICA- Forum
  [ Nova poruka · Clanovi · pravila na forumu · Trazi · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
  MOJA BABUSNICA- Forum » DRUSTVO I NAUKA » RELIGIJA » Ikone koje plaču
  Ikone koje plaču
  ADMINDate: Tuesday, 2011-05-03, 10:14 PM | Message # 1
  Major general
  Group: Administrators
  Poruka: 346
  Reputation: 0
  Status: Offline
  Prikazanja Device Marije, brojnih svetaca, pa i samoga Boga, stigme na telu vernika i svete relikvije koje plaču i krvare, bile su ne tako retke pojave u istoriji ljudskog društva. I danas se, sa različitih strana sveta, mogu čuti vesti i vidjeti fotografije o takvim i sličnim pojavama.

  Na prostoru bivše Jugoslavije ovakva događanja su se najčešće dešavala u mestima naseljenim pretežno katoličkim stanovništvom. Mnogi se još sećaju ukazivanja Gospe iz Međugorja, koje je nadraslo lokalne okvire i malo hercegovačko mesto učinilo poznatim na svim kontinentima. Ovakva čuda se sve češće dešavaju i u pravoslavnom ambijentu, pa je u nekoliko navrata zabelženo da su u crkvama u Srbiji i Crnoj Gori, a posebno na Kosovu, potekle suze svetim likovima sa ikona i fresaka.

  Analize suza sa ikona

  Rezultati nedavne analize, koju je napravio Centar sudske medicine i kriminalistickih ekspertiza Ministarstva odbrane Rusije šokirao je onaj deo ruske javnosti koji već dugo prati neuobičajene pojave plakanja ikona. Pet nedelja naučnici su analizirali sadržaj suza ikone Bogorodice Kazanske.

  Saradnici ovog centra došli su do zaključka da u suzama Bogorodice postoje čestice krvi. U drugoj etapi analize ustanovili su da je to ljudska krv. Posle komplikovane analize Sergej Harlamov i njegovi saradnici utvrdili su i to da se radi o ženskoj krvi.

  U dokumentu, koji su potpisali eksperti, stoji da je na tri tampona vate koji su bili natopljeni tečnošcu sa ikone pronadena ljudska krv, ženskog pola. U krvi je pronaden antigen A iz čega se može izvući zaključak da je žena imala grupu krvi A.

  Inicijator te analize, koja je zazvučala kao senzacija, bio je 49-godišnji vojni lekar pukovnik Aleksandar Golovkov. Dok nije video kako ikone plaču, lekar Golovkov se nije smatrao vernikom. Kad je video kako sa ikone teku krvave suze u vojnom gradiću Klin, pukovnik Golovkov je odlučio da ponese uzorke te tečnosti na analizu.

  Prvo su analizu napravili stručnjaci na akademiji hemijske zaštite u Moskvi. Rezultati su bili napravljeni na najsavršenijim aparatima i šokirali su analitičare. Oni su registrovali 34 elementa belančevina koje ne postoje u prirodi. Nakon toga pukovnik je odlučio da se nastavi analiza u Centru sudske medicine u laboratoriji za genetičku identifikaciju gde su i utvrdili da suze imaju čestice ženske krvi.

  Za sada se nisu oglasili drugi ruski naučnici da prokomentarišu otkrića svojih kolega.

  Zbog toga što je u Rusiji sve veći broj slučajeva da ikone plaču, pre pet godina Ruska pravoslavna crkva je osnovala posebnu petočlanu komisiju čiji je zadatak da pokuša da objasni zašto se dogadaju neuobičajene pojave, kao što je plač ikona ili njihovo obnavljanje posle mnogo godina. Naime, ima primera da skoro izbledele ikone, posle odredenog vremena, opet postaju sasvim jasne i vidljive. U toj grupi za objašnjavanje neuobičajenih pojava su dva fizicara, jedan geolog, jedan biolog i jedan filolog.

  Nedavno su članovi komisije bili u jednoj kući gde ikone plaču.
  "Koliko mi znamo, danas u Rusiji postooje tri kuće gde ikone plaču. Dakle, ne radi se samo o ikonama koje imaju vlasnici tih kuća već i one koje donesu drugi. Nedaleko od grada Brjanjsk bili smo prisutni kad se pojavilo ulje na površini ikone. Domaćica je na sto prostrla čisti stolnjak, zatim list papira. Na njih su stavljene dovežene ikone. Pop je održao molitvu. Domaćini su zamolili da mi gosti, izađemo iz kuce, jer nije u redu da budemo prisutni dok se dogada čudo.

  Vratili smo se posle sat vremena i videli da su sve ikone bile orošene kapima. Dakle ulje se pojavilo na površini ikona. Prošao sam prstom po ikoni da vidim hoće li se ulje pojaviti još jednom. Ono se nije pojavilo. Nisam stekao utisak da su domaćini poprskali ikone uljem dok smo mi izašli. Razna ulja koja smo mi uzimali na analizu po sastavu su slična maslinovom ili suncokretovom ulju", priča akademik Pavel Florenski, clan komisije.

  Izvor: Treće oko

  Prilog: 3397926.jpg(19.5 Kb)
   
  MOJA BABUSNICA- Forum » DRUSTVO I NAUKA » RELIGIJA » Ikone koje plaču
  • Page 1 of 1
  • 1
  Search:

  Make a free website with uCoz Copyright MyCorp © 2019