MOJA BABUSNICA
Monday, 2019-04-22, 10:16 PM
Login forma
CAT
podeli
ANKETA
Rate my site
Total of answers: 5
Statistika
Pretrazi
Prijatelji
 • Create a free website
 • Online Desktop
 • Free Online Games
 • Video Tutorials
 • All HTML Tags
 • Browser Kits


 • Welcome Guest | RSS
  бројаница - MOJA BABUSNICA- Forum
  [ Nova poruka · Clanovi · pravila na forumu · Trazi · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
  MOJA BABUSNICA- Forum » DRUSTVO I NAUKA » RELIGIJA » бројаница
  бројаница
  ADMINDate: Tuesday, 2011-05-03, 10:07 PM | Message # 1
  Major general
  Group: Administrators
  Poruka: 346
  Reputation: 0
  Status: Offline
  Молитва помоћу бројаница један је од најстаријих начина молитве, који су нарочито неговали православни монаси. Саме бројанице имају символички карактер. Обично су црне боје и тиме нас упућују да водимо трезвен и озбиљан живот у непрестаном покајању. Бројанице су исплетене од чисте овчије вуне, што нас подсећа да смо ми словесне овце Доброг Пастира Господа Христа који је сам као Јагањац Господњи пострадао за нас и избавио нас од вечне смрти. Мале бројанице обично имају 33 чворића. Постоје и веће бројанице од по 50, 100 или 300 чворића. По једном старом предању, био је један монах који је желео да начини вунену бројаницу да би одбројавао своје молитве, али ђаво му је стално развезивао чвориће које би исплео. једном му се јавио анђео и научио га да плете чворић који се састоји од седам уплетених крстова. То је један од најкомпликованијих чворова на свету. Овакву бројаницу ђаво није могао да расплете.

  КАКО СЕ МОЛИМО ПОМОЋУ БРОЈАНИЦА

  Поред молитва које се налазе у молитвенику и редовно се читају у одређено доба дана, Црква Христова благосиља својим верницима да све своје молитве могу надопунити или заменити кратким молитвама које се више пута учестало и сабрано понављају. Оне нам омогућавају и помажу да се лакше саберемо умом на саме речи молитве како нам ум не би лутао.
  Како, дакле, да започнемо молитву? Сабравши мисли, узмемо левом руком куглицу бројанице (или крстић), држећи је лагано између палца и кажипрста. Осенимо се знаком часног крста десном руком и тихо почнемо одбројавајући сваку поједину молитву једним чворићем.

  Најчешћа молитва којом се молимо;на бројанице; је тзв. ИСУСОВА МОЛИТВА која гласи:
  ГОСПОДЕ, ИСУСЕ ХРИСТЕ, СИНЕ БОЖЈИ, ПОМИЛУЈ МЕ ГРЕШНОГА!

  или у краћем облику:
  ГОСПОДЕ, ИСУСЕ ХРИСТЕ, ПОМИЛУЈ МЕ!

  ИСУСОВА МОЛИТВА је најважнија молитва сваког православног хришћанина. Она по црквеним правилима може да замени све друге. Будући освећена самим именом Христа Бога, она у наше срце низводи божанску благодат и уноси неисказани душевни мир када се учестало понавља. Многи православни хришћани толико су се навикли на ову молитву да непрестано имају у свом срцу и на уснама име Исуса Христа, па чак и за време сна, јер када се човек навикне на њу честим изговарањем она постаје механизам који се одвија као нпр. процес дисања.
  Највећа сила ове молитве лежи у самоме имену ИСУСА ХРИСТА, које изгони из нашег срца сваку сметњу и немир и уноси божански мир.

  Поред ИСУСОВЕ МОЛИТВЕ уобичајено је да се хришћани моле и Пресветој Богородици и светитељима и то на следећи начин:
  ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦЕ, СПАСИ МЕ ГРЕШНОГА!

  СВЕТИ (име светитеља) МОЛИ БОГА ЗА МЕНЕ ГРЕШНОГА!

  Помоћу бројанице можемо да се молимо за своје ближње, свој народ и то
  тако што на првом чворићу бројанице изговоримо следеће речи:
  ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ, ПОМИЛУЈ СЛУГУ (слуге, слушкињу, народ) СВОГА (име или више имена са списка), а на осталим чворићима не понављамо име онога за кога се молимо ако их има више, веће говоримо:

  ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ, ПОМИЛУЈ ПОМЕНУТЕ СЛУГЕ СВОЈЕ!

  Такође, можемо да се молимо и за упокојене сроднике:

  ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ, УПОКОЈ ДУШЕ УСНУЛИХ СЛУГУ СВОЈИХ (имена), а даље
  ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ, УПОКОЈ ДУШЕ ПОМЕНУТИХ СЛУГУ СВОЈИХ!

  Када смо сами добро је да изаберемо неко тихо место и да речи молитве
  говоримо шапатом. Православни хришћани најчешће се моле стојећи пред
  иконама и упаљеним кандилом, али могу да се моле и седећи или лежећи када смо телесно исцрпљени или болесни. Корисно је да се после сваке изговорене молитве прекстимо. На тај начин се наша пажња лакше веже за речи молитве.
  Међутим, молитва на бројанице може да се практикује на сваком месту и у свакој ситуацији: у аутобусу, возу, чекаоници, приликом шетње или чак разговора у коме не учествујемо. Многи хришћани пред спавање осене крстом своју постељу и легну у кревет заједно са бројаницом тихо се молећи док не заспе. Ујутро, када се пробуде, одмах се лате бројанице и тако започну дан молитвом. Веома је корисно одвојити увече пред спавање и ујутро по буђењу одређено време које ћемо посветити молитви на бројанице. Апостол Павле нас учи да се молимо непрестано. Свакако, када смо у друштву не можемо се молити на исти начин као када смо сами. У том случају не треба привлачити пажњу накаквим чудноватим понашањем, већ напросто ћутећи у себи изговарати молитву пратећи је неприметно окретањем, бројанице. Молитва се у себи може сасвим лако вршити покретањем језика при затвореним устима и мисленим праћењем речи молитве. Укратко речено, можемо се молити увек и свугде, а да то нико други не зна осим Бога коме се молимо и нас самих. Свако намерно привлачење пажње других људи око нас страно је духу истинске молитве коју морамо да вршимо у покајању и смирењу, скромно и тихо у тајној одаји срца свога?.

  Приликом молитве на бројанице Свети Оци апсолутно забрањују било какво маштање и замишљање слика. Наша пажња мора искључиво бити сабрана на речи молитве. То се постиже упорним трудом и вежбањем пажње, али и полаганим произношењем молитве без журбе да што пре постигнемо одређени број. Бог чује и услишава само ону молитву која се сабрано врши. Ипак, пажњу је тешко одмах постићи и зато се саветује да се молитва и у тренуцима расејаности изговара,јер учесталим понављањем наш ум се постепено навикава на молитву и тако стиче пажњу у молитви. Заправо, најбољи начин да се научимо молитви јесте да одлучимо да је понављамо без обзира да ли успевали да се саберемо или не. Као што кап по кап воде може да издуби и најтврђи камен тако и учесталост молитве без обзира колико нам она још била расејана, може да доведе до чисте и сабране молитве. Бројаница се може у тренуцима када је не користимо држати у џепу, или ако је мала око руке. Ипак, није лепо привлачити пажњу својим бројаницама, а поготово играти се њима прстима у доколици. Оне служе искључиво за молитву, а не за игру или за украс. Према бројаницама смо дужни да имамо долично поштовање. Монаси и монахиње који плету бројанице и сами се моле за време свог рада и зато су бројанице плод молитве и њом су освећене.

  Зато, браћо и сестре, прионимо на молитву Господу Исусу Христу и његовим светима за себе и за своје ближње, како бисмо за време овога краткога земаљскога живота задобили божанску благодат СВЕТОГА ДУХА, и удостојили се вечне награде на небесима. Господ је увек са нама, на сваком месту, јер Он нас учи да је Царство небеско у нама, у нашим срцима. Дакле, потребно је само да ми увек будемо са Њим кроз МОЛИТВУ и друге свете врлине.
  Немогуће је стећи ниједну хришћанску врлину без благодати Божје, а њу добијамо првенствено молитвом. Зато је МОЛИТВА - ЦАРИЦА ВРЛИНА које нас узводи ка самоме Богу и сједињује са њим.

  Ношење бројанице на левој руци, као и њено држање у левој руци приликом молитве, је чисто практична ствар. Није сиволичке или канонске природе, те нас и не обавезује да морамо тако поступити.

  Бројаницу приликом молитве држимо у левој руци зато што се десном руком у то време осењујемо крсним знамењем те неможемо бројаницу држати,одбројавати молитве и крстити се у исто време једном руком. Када бројаницу не користимо приликом молитве - а то је њена ЈЕДИНА улога, онда је најбоље да је одложимо негде на неку полицу или стчић где држимо молитвеник, Псалтир, Св. Писмо које користимо приликом молитве.

  Такође бројаницу можемо носити са собом, ако рецимо идемо на пут или сл.Тада је можемо спаковати заједно са молитвеником или је ставити око зглоба леве руке, око кајша на пасу или џеп кошуље. Зашто леве руке? Зато да се не би дешавало да, користећи више десну руку, стално махали бројаницом или је негде закачили, можда и покидали, или лично. Наравно ако је човек леворук он ће бројаницу носити на десној руци. Међутим, најбоље је, бројаницу не носити као рекламу. Већ је користити у тренутцима молитве далеко од очију радозналаца.

  Знај, БРОЈАНИЦА НИЈЕ нукакав ТАЛИСМАН или "наруквица за срећу",као ни "наруквица да деца лепо спавају и свашта не сањају". Њена једина улога и сврха се може појмити само кроз молитву и никако друкчије.

  јеромонах Евтимије

  U poslednjih par godina se lako da primetiti da veliki broj ljudi nosi brojanice, a da malo ko zna cemu sluze, a jos manje da ih koristi. Brojanica, kao i svaki drugi predmet u duhovnoj praksi Crkve itekako ima svoju ulogu, koja se ogleda u molitvenoj praksi. Brojanice su nastale u monaskim zajednicama vec u prvim vekovima, a crkveno predanje kaze da se jednom monahu sam angeo javio i rekao mu kako da pravi brojanice sa osmostrukim cvorovima koje djavo nece moci da odmrsi. Od svoje pojave, monasi, a potom i obicni vernici koriste brojanice kao odlicno sredstvo da bi sabrali svoj cesto rasejani umnu te da bi tvorili unutrasnju molitvu. Brojanica se koristi na sledeci nacin : stavi se preko jednog ili dva prsta ruke, a palcem se okrece, dok se istovremeno u sebi ponavlja neka molitva, tako da kad god se molitva u potpunosti izvede, palac 'obrne' jedan cvoric i tako redom dok se ne dodje do najveceg cvora, recimo (ili na nekim brojanicama malog krstica). Molitve koje se ponavljaju u sebi su uglavnom kratke, primera radi "Gospode pomiluj" ili prosto "Boze pomozi mi", a Pravoslavna Crkva iz svoje bogate duhovne riznice stecene 2000-godisnjim iskustvom preporucuje tzv. Isusovu molitvu : "Gospode Isuse Hriste, Sine Bozji, pomiluj me gresnog (gresnu)". Obavezno treba naglasiti da bi prilikom kupovine brojanice, odnosno pre njenog koriscenja trebalo konsultovati neko svesteno lice koje treba da da blagoslov za njeno koriscenje, odnosno da svakom po svojoj meri kaze koliko puta i u kakvim prilikama treba da je koristi, jer nije ista mera za coveka koji tek pocinje da je koristi i za onoga koji je koristi godinama. Ovo kazem jer znam da je bilo slucajeva pogresnog koriscenja u smislu da se koristila i previse od onih koji su zeleli da sto pre postignu sabranu molitvu - a u Pravoslavlju nema nicega na brzinu, nema uspeha preko noci, sve treba raditi smireno i polako, bez brzanja. No sigurno da postoje generalno govoreci prilike kada bi svi mogli da ih koriste, primera radi, kada ste u gradskom prevozu ili na kraju krajeva, kada osetite kod sebe lose duhovno raspolozenje ili neko iskusenje.
  Svaka brojanica bi trebala da ima 33 cvorica, sto je broj godina Hristovih kada je bio raspet. Treba naglasiti da brojanica sama po sebi nikoga ne brani ni od kakvih cini i sl, ona nije nikakva amajlija, ma kako je ljudi neretko gledali - cesto se u poslednje vreme primete mladi ljudi koji je nose oko vrata, obesvecujuci je i cineci greh - da treba da se nosi tako, prvi bi je Svetitelji nosili tako, no to nije padalo ne njima, vec ikome na pamet do danas. Osim toga, mislim da ne treba posebno podvlaciti da je i njeno nosenje oko ruke radi pomodarstva takodje greh - licemerje i svodjenje osvecenog predmeta na ukras. Sve u svemu, zakljucak bi bio da je brojanica koristan predmet ako se se koristi ispravno, pozeljno uz blagoslov svestenika, i u meri koja je za svakog individualna.

   
  MOJA BABUSNICA- Forum » DRUSTVO I NAUKA » RELIGIJA » бројаница
  • Page 1 of 1
  • 1
  Search:

  Make a free website with uCoz Copyright MyCorp © 2019