MOJA BABUSNICA
Monday, 2019-04-22, 10:18 PM
Login forma
CAT
podeli
ANKETA
Rate my site
Total of answers: 5
Statistika
Pretrazi
Prijatelji
 • Create a free website
 • Online Desktop
 • Free Online Games
 • Video Tutorials
 • All HTML Tags
 • Browser Kits


 • Welcome Guest | RSS
  Manastir Ostrog - MOJA BABUSNICA- Forum
  [ Nova poruka · Clanovi · pravila na forumu · Trazi · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
  MOJA BABUSNICA- Forum » DRUSTVO I NAUKA » RELIGIJA » Manastir Ostrog
  Manastir Ostrog
  ADMINDate: Tuesday, 2011-05-03, 10:00 PM | Message # 1
  Major general
  Group: Administrators
  Poruka: 346
  Reputation: 0
  Status: Offline

  Na petnaestak kilometara od Danilovgrada u smeru Nikšića nalaze se Bogetići, gde se desno skreće za manastir Ostrog, najveću svetinju hrišćana iz Crne Gore i sa prostora zemalja bivše Jugoslavije. Pribijen uz ogromnu kamenu gromadu brda Ostrog, gore iznad Bjelopavlićke ravnice, Manastir impresivno deluje na svakog ko skrene pogled prema njemu. A kad se nađete pred ulazom u ovo svetilište i pogledate u dolinu Zete, pred vama će se ukazati slika raskošne prirode, a u njenom sredštu zelenilom obrasla krivudava reka.

  Ulazeći u areal Manastira, nakon 8 km krivudavog brdskog puta od Bogetića, stiže se na zaravan na kome se nalaze prodavnice suvenira, a nešto dalje i Donji manastir Ostrog. Gornji manastir je visoko u brdu (900 m/m) i delom zavučen u pećinu. Do njega vodi vrlo strmi put sa dvadesetak ostrih krivina, koji prolazi kroz šumu sa pešačkim prečicama.

  Manastir je osnovao mitropolit zahumsko-hercegovački Vasilije Jovanović 1656. godine, i u njemu živeo do svoje smrti, 1671. godine. Zbog svojih zasluga za života i očuvanosti tela posle smrti dugi niz godina, proglašen je za sveca sa imenom sv. Vasilije Ostroški.

  U Gornjem manastiru su smeštene dve neobične pećinske crkvice - Vavedenja Bogorodice i Svetog krsta. U crkvici Vavedenja smešten je ćivot sv. Vasilija, koji je posle smrti prozvan Čudotvorcem. Obe crkvice su živopisane lepim freskama koje su nedovoljno vidljive zbog čadđ i slabog osvjetljenja. Od ulaznih vrata u Gornji manastir do gornje crkvice treba preći 77 stepenica.

  Zanimljivo je istaći da je sv. Vasilije za života iz vlastitih sredstava obnovio staru, Vavedenjsku crkvu i kupio komad obradive zemlje, da bi kaluđeri mogli obezbediti osnovne prehrambene namirnice.

  Donji manastir je podignut 1820. godine na nadmorskoj visini 800 metara. Na ulazu u ovaj manastir nalazi se crkva Sv. Trojice iz 1824. godine. Kako su oba manastira zavučeni pod brdom, ovde je i zimi prijatna klima.

  Manastir Ostrog je preko cele godine najposećenije svetilište u Crnoj Gori. Posećuju ga vernici svih vera i sa prostora cele bivše Jugoslavije i iz mnogih drugih zemalja. Posle Hristovog groba i Svete Gore, manastir Ostrog je treće najposjecenije svetiliste u hrišanskom svetu.

  Najveći deo hodočasnika moli se svetom Vasiliju da im pomogne u ostvarivanju najvećih životnih želja, prvenstveno radi ozdravljenja. Tradicionalni dan okupljanja vernika je 12. maj, dan sv. Vasilija, kada se okupima hiljade vernika na ovom prostoru. Mnogi dolaze pešice, a neki i bosonogi, kako se nekad masovno dolazilo u pohode večnom domu sv. Vasilija Ostroškog.

  Izvor: Verujem

   
  MOJA BABUSNICA- Forum » DRUSTVO I NAUKA » RELIGIJA » Manastir Ostrog
  • Page 1 of 1
  • 1
  Search:

  Make a free website with uCoz Copyright MyCorp © 2019