posao u podizanju zasada voća je sama sadnja voćnih sadnica na stalno mesto.
Sam čin sadnje kao završna operacija u podizanju zasada je veoma bitan jer kao i svi ostali poslovi i sama sadnja se mora obaviti stručno i kvalitetno da bi se postigao što veći prijem.
Sadnice se sade u jamiće (rupe) koje mogu biti raznih dimenzija i napravljene ručno ili mašinski.
Veličina dimenzije jamića zavise od prethodne pripreme zemljišta. Ako je zemljište rigolovano tj. dobro pripremljeno jamići su manji a ako nije rigolovano dimenzije su veće.Optimalna dimenzija je 80 x 60 cm , ako su jamići većih dimenzija sadnice se bolje i brže razvijaju. Za sadnju treba tri radnika, jedan radnik drži sadnicu i na osnovu viziranja trećeg postavlja na stalno mesto(ako se sadi uz kanap treći radnik ne treba). Drugi radnik sadnicu zatrpava sitnom površinskom zemljom. Kada je koren i sadnica malo učvršćena onda se odredi dubina sadnje i dodata zemlja malo nagazi. Sadnice ne smeju biti posađene ni plitko ni preduboko, može se saditi nešto dublje nego što je bila u rastilu. Obično se kao orjentir za dubinu sadnje uzima spojno mesto plemenite sorte i podloge, prava dubina sadnje je ako je spojno mesto 2-3 cm iznad zemlje posle završene sadnje. Nakon određene dubine zemlja oko voćke u jamiću se dobro nagazi da bi se sadnica što bolje učvrstila za zemljište.
Na tako nagaženo zemljište ako je planirano đubrenje u jamić a to bi po pravilu trebalo, dolazi dobro zgoreo stajnjak 7-8kg, on se rasporedi po celom jamiću ravnomerno i tada se može dodati mineralno đubrivo 100-200 grama po sadnici.Ako je sadnica đubrena stajnjakom daje se manje mineralnog đubriva, a ako nije onda više.
Prilikom đubrenja u jamić mora se biti obazriv, jer se dešava na terenu da ljudi stave više đubriva i posle toga dolazi do sušenja sadnica. Uvek je bolje u jamić staviti manje nego više đubriva da ne bi dolazilo do sušenja sadnica od prevelike količine đubriva.
Kada se doda đubrivo na đubrivo se doda jedan sloj zemlje i dobro nagazi.Ako je zemljište suvo sadnica se zalije sa 8-10 litara vode, nastavi sa punjenjem jamića zemljom do vrha, takođe još jednom nagazi zemljište oko sadnice poravnja, i sa tim se sadnja završava.
Dipl.ing. Dragoljub Dragojlović