MOJA BABUSNICA
Saturday, 2018-05-26, 5:12 AM
Login forma
CAT
podeli
ANKETA
Rate my site
Total of answers: 5
Statistika
Pretrazi
Prijatelji
 • Create a free website
 • Online Desktop
 • Free Online Games
 • Video Tutorials
 • All HTML Tags
 • Browser Kits


 • Welcome Guest | RSS
  Saveti za čišćenje nakita - MOJA BABUSNICA- Forum
  [ Nova poruka · Clanovi · pravila na forumu · Trazi · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
  MOJA BABUSNICA- Forum » Savetovaliste » URADI SAM » Saveti za čišćenje nakita
  Saveti za čišćenje nakita
  ADMINDate: Monday, 2011-05-02, 1:38 PM | Message # 1
  Major general
  Group: Administrators
  Poruka: 346
  Reputation: 0
  Status: Offline
  Nakit se najbolje čisti četkicom za zube ili malom slikarskom četkicom i kvalitetnim tečnim deterdžentom. Posle toga sledi brisanje i glačanje mekom, vlažnom, a kasnije sasvim suvom krpom.

  BISERI
  - Požutele bisere uronite na dva minuta u mlako vinsko sirće, a zatim u mlaku čistu vodu. Ostavite ih da se osuše na čistom peškiru.
  PLATINA
  Platina je izuzetno trajan metal, koji se čisti vodom, pomešanom s deterdžentom ili specijalnim sredstvom za čišćenje zlata.

  BAKAR
  Bakar vremenom gubi sjaj. Čisti se deterdžentom za sudove. Ako na nakitu primetite mrlje, prvo ih uklonite vatom namočenom u sirće i so. Zasijaće punim sjajem i ako ga istrljate limunovom korom.

  KORAL
  Koral ćete osvežiti ako ga operete maslinovim uljem. Ako je koralna ogrlica čista, ali je izgubila sjaj, ostavite je da stoji nekoliko sati u zamrzivaču.

  SREBRO
  - Srebro se čisti takozvanom krpicom za srebro, koja se kupuje u juvelirnicama ili bolje snabdevenim supermarketima. Međutim, postoje i sredstva koja sigurno imate u kući.
  - Potamneli srebrni nakit očistite limunom ili ga namočite u vodu kojoj ste dodali sodu bikarbonu.

  Čvrsto istrljajte svaki komad nakita, a zatim ga osušite mekom suvom krpom ili komadićem vate.
  - Pepeo od drveta izvrsno čisti srebrni nakit koji ima ukrasno kamenje. Pepelom pospite srebrni deo narukvice ili prstena, a zatim ga uklonite mekom krpom, nežno trljajući.
  - Filigranski srebrni nakit čisti se mešavinom alkohola i talka. Takvu mešavinu utrljajte četkicom u sva udubljenja, a zatim iščetkajte i izglačajte krpom.

  ZLATO
  - Zlato čistoće ispod 18 karata tamni, kao i srebro, pa ga morate očistiti vodom u kojoj ste rastvorili prašak. Možete upotrebiti i amonijak rastvoren u vodi. Osušite mekom suvom krpom.
  - Zlatni prsten bez kamena uronite nakratko u alkohol i lagano iščetkajte.

  ŽAD I ĆILIBAR
  Ćilibar i žad se čiste alkoholom ili apotekarskim benzinom. Posle čišćenja treba ih "nahraniti" s malo maslinovog ulja, a višak masnoće ukloniti jelenskom kožom, koja odlično upija i daje sjaj.

  TVRDO DRAGO KAMENJE
  Tvrdi dragulji, poput dijamanta, safira i rubina veoma su otporni. Iščetkajte ih novom četkicom za zube namočenom u toplu vodu s rastvorenim deterdžentom. Uvek to radite u maloj posudi kako vam nakit ne bi ispao u slivnik.

  PROBLEMATIČNI DRAGULJI
  Problematično drago kamenje, kao što su opal i smaragd, imaju pukotine u koje prodire voda. Zato ih nikad ne uranjajte u nju ili bilo koja druga sredstva za čišćenje, već potražite savet juvelira.

  SLONOVAČA
  - Nakit napravljen od slonovih kljova čistite isto kao svoje zube - zubnom pastom i četkicom. Istrlja se, ispere i osuši.
  - Dobro će poslužiti i vlažna četkica namočena u sodu bikarbonu. Tako ćete isprati žutilo koje se na slonovači nahvata zbog starosti.

   
  MOJA BABUSNICA- Forum » Savetovaliste » URADI SAM » Saveti za čišćenje nakita
  • Page 1 of 1
  • 1
  Search:

  Make a free website with uCoz Copyright MyCorp © 2018