Trešnje nemaju toliko vitamina C kao jagode, ali prisutnost antioksidanata i drugih korisnih sastojaka čini ih izuzetno zdravim voćem. Trešnje sadrže vitamine C, B i A, bioflavonoide, antocijanin, melatonin. Ovi sastojci pomažu u borbi protiv raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom i ublažavaju glavobolju. Sveže trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, a kisele trešnje poboljšavaju raspoloženje. Vrlo slična zdravstvena svojstva imaju i višnje. Ne treba ih jesti pre ručka jer njihova reakcija koči izlučivanje probavnih sokova, što naročito otežava probavu mesa. Nakon trešanja ne treba piti vodu, a pogotovo pivo ili alkohol. [b]Ublažavanje bolova [/b]
Prema naučnim istraživanjima, flavonoid ima antikancerogena svojstva i pomaže u sprečavanju srčanih bolesti. Trešnje se u nutricionističkom smislu smatraju važnim izvorom kercetina. U košticama trešnje nalazi se mala količina amigdalina, nazvan još i vitamin B17, za koga se smatra da pozitivno utiče na smanjenje tumora i sprečava dalje širenje raka, a pomaže i kod ublažavanja bolova uzrokovanih kancerogenim procesima. Antocijanini koji se nalaze u trešnjama blokiraju upalne enzime i smanjuju bolove. Zapravo, 20 trešanja je deset puta delotvornije od aspirina. Nije samo plod trešnje zdrav - od peteljki možete napraviti čaj za poboljšano izlučivanje mokraće pri pojavi kamena u bubrezima. Za pripremu čaja stavite desetak peteljki u litar vrele vode, kuvajte dva minuta i ostavite 15 minuta da se ohladi. Čaj procedite i pijte u gutljajima tokom dana.
[b]Za podizanje nivoa energije[/b]
Trešnje sadrže malo kalorija, nemaju masnoća, a imaju visoki procenat vode. Istraživanja su pokazala da povećan unos vode u organizmu povećava nivo energije i pomaže ubrzanju metabolizma. Mnogi ljudi koriste prednosti konzumiranja voća bogatog vodom poput trešanja za mršavljenje. Kao i većina voća, trešnje imaju mnogo kalijuma, a malo natrijuma, što pomaže kod izlučivanja vode iz organizma.
Trešnje sadrže kombinaciju antiejdžing antioksidanata, bogate su vlaknima, vitaminima A, B i C, sadrže mnogo minerala, posebno kalcijuma, gvožđa i kalijuma. Svaka trešnja ima samo četiri kalorije, imaju jednake količine ugljenih hidrata i proteina, a uopšte ne sadrže masnoće! Trešnje su poznate i po tome da pročišćavaju krv i podižu nivo energije.
Kupovina i priprema
Bez obzira na sortu, trešnje imaju kratak vek trajanja, pa zato kupujte plodove s peteljkama, izrazito crvene boje i čvrste kožice.
Ukoliko jedete sveže trešnje, operite ih neposredno pre posluživanja. Možete ih umočiti u rastopljenu čokoladu i koristiti za dekoraciju kolača i torti. Bez peteljki i koštica možete ih upotrebiti za pripremu slanih i slatkih jela. Pire od trešanja može se upotrebiti za pripremu sorbeta, sladoleda, musa i umaka, same ili u kombinaciji s drugim voćem. U nekim zemljama trešnje se upotrebljavaju za pripremu voćne supe ili umaka koji se poslužuje uz pečenu patku ili svinjetinu. Osim zamrzavanjem, trešnje se mogu konzervisati sušenjem, zatim šećerom u obliku džemova i kompota ili u kombinaciji s alkoholom. Od njih se priprema i rakija trešnjevača. Dovoljno dugo su se koristile za pripremu kolača, vreme je da uzmemo u obzir i ovu drugu, zdravu stranu tog voća! Zato, jedite trešnje sada kada im je sezona kako biste bili zdraviji, izgledali mlađe i osećali se bolje