MOJA BABUSNICA
Saturday, 2018-05-26, 4:59 AM
Login forma
CAT
podeli
ANKETA
Rate my site
Total of answers: 5
Statistika
Pretrazi
Prijatelji
 • Create a free website
 • Online Desktop
 • Free Online Games
 • Video Tutorials
 • All HTML Tags
 • Browser Kits


 • Welcome Guest | RSS
  Folna kiselina čuva srce - MOJA BABUSNICA- Forum
  [ Nova poruka · Clanovi · pravila na forumu · Trazi · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
  MOJA BABUSNICA- Forum » LEPOTA I ZDRAVLJE » ZDRAVLJE » Folna kiselina čuva srce
  Folna kiselina čuva srce
  ADMINDate: Monday, 2011-05-02, 1:52 PM | Message # 1
  Major general
  Group: Administrators
  Poruka: 346
  Reputation: 0
  Status: Offline
  Osećate se iscrpljeno? Ujutro se teškom mukom izvlačite iz kreveta? U tom slučaju, pojedite šaku kikirikija koji je bogat folnom kiselinom, jer je ona garant dobrog raspoloženja. Norveški stručnjaci su otkrili da nedostatak folne kiseline može da dovede do depresije.

  Razlog: Ako ne unosite dovoljno folne kiseline u organizam, povećava se proizvodnja homocisteina, produkta koji se stvara tokom metabolizma i koji snižava nivo hormona sreće serotonina. „Žene su izložene dvostruko većem riziku od depresije nego muškarci“, kaže profesor Peter Bung, ginekolog iz Bona. „Razlog zbog koga su žene sklonije depresiji još uvek nije dovoljno istražen. Ko kod sebe primeti simptome depresije, na primer, trajnu tugu, trebalo bi da vodi računa o tome da unosi dovoljne količine folne kiseline.“ To takođe znači: ko unosi dovoljno folne kiseline, indirektno doprinosi regulisanju nivoa serotonina u organizmu, pa samim tim ostvaruje unutrašnju ravnotežu i postaje srećniji.
  U kombinaciji sa vitaminom B, folna kiselina duže deluje

  Nemačko društvo za namirnice preporučuje dnevnu dozu od 600 mikrograma folne kiseline, koliko sadrži 50 grama kvasca, 100 grama pšeničnih klica, 500 grama suncokreta ili 500 grama peršuna. Ako to ne možete da postignete, dopunite ishranu tabletama folne kiseline. Ako se uzima zajedno sa vitaminom B, efekti folne kiseline su trajniji.
  lOjačajte srce odgovarajućom ishranom
  Energetska supstanca folna kiselina sprečava arteriosklerozu i moždani udar. Razlog: folna kiselina ne dozvoljava da homocistein napadne zidove krvnih sudova. Osim toga, ona igra značajnu ulogu u proizvodnji krvi. Za stvaranje crvenih krvnih zrnaca u koštanoj srži organizmu je potrebna određena količina gvožđa, vitamina B12 i, pre svega, folne kiseline. Nedostatak folne kiseline može da prouzrokuje manjak crvenih krvnih zrnaca, a time i anemiju.
  Folna kiselina je važna za trudnice

  Žene koje očekuju potomstvo trebalo bi na vreme da počnu da unose folnu kiselinu: mnoge žene, naime, primete da su trudne tek posle nekoliko nedelja, a nedostatak ovog vitamina može da dovede do toga da se dete rodi sa otvorenom kičmom (spina bifida). Između 23. i 28. dana trudnoće kod embriona se zatvara takozvana neuralna cev, iz koje se kasnije razvija kičmena moždina.

  I kasnije u toku trudnoće važno je unositi folnu kiselinu u kombinaciji sa vitaminom B. Ona jača organizam buduće majke i obezbeđuje normalnu deobu ćelija i stvaranje ćelija u oplođenoj jajnoj ćeliji.

  Važno: Folna kiselina je veoma osetljiv vitamin koji laku gubi svoja svojstva u toku kuvanja i čuvanja. Zbog toga pažljivo pripremajte hranu koja sadrži folnu kiselinu.

   
  MOJA BABUSNICA- Forum » LEPOTA I ZDRAVLJE » ZDRAVLJE » Folna kiselina čuva srce
  • Page 1 of 1
  • 1
  Search:

  Make a free website with uCoz Copyright MyCorp © 2018