MOJA BABUSNICA
Friday, 2024-04-19, 8:09 PM
Login forma
CAT
podeli
ANKETA
Rate my site
Total of answers: 5
Statistika
Pretrazi
Prijatelji
  • Create a free website
  • Online Desktop
  • Free Online Games
  • Video Tutorials
  • All HTML Tags
  • Browser Kits


  • Welcome Guest | RSS
    Petar I Petrović Njegoš - MOJA BABUSNICA- Forum
    [ Nova poruka · Clanovi · pravila na forumu · Trazi · RSS ]
    • Page 1 of 1
    • 1
    MOJA BABUSNICA- Forum » DRUSTVO I NAUKA » RELIGIJA » Petar I Petrović Njegoš
    Petar I Petrović Njegoš
    ADMINDate: Tuesday, 2011-05-03, 10:45 PM | Message # 1
    Major general
    Group: Administrators
    Poruka: 346
    Reputation: 0
    Status: Offline
    Petar I Petrović Njegoš
    Izvor: Vikipedija

    Mitropolit Petar I Petrović Njegoš

    Datum rođenja: 1748.
    Mesto rođenja: Njeguši (Crna Gora)
    Datum smrti: 18. oktobar 1830.
    Mesto smrti: Cetinje (Crna Gora) Petar I Petrović Njegoš, kanonizovan kao Sveti Petar Cetinjski (Njeguši, 1748Cetinje, 18. oktobar 1830) je bio crnogorski mitropolit i vladar od 1782. do 1830. godine.

    Biografija

    Zavladičio se u Karlovcima 1784, odakle je pošao u Rusiju. Tokom boravka u Sankt Peterburgu gde je čekao na prijem kod carice Katarine II u cilju normalizacije sa ruskim dvorom posle vladavine Šćepana Malog, Petar I i njegov budući sekretar Frančesko Dolči su bili prisiljeni da napuste Rusiju. Ipak, pri povratku iz Sankt Peterburga u domovinu, Petar je izjavio: „Ko je protivu Rusije, taj je i protivu svijeh Slovena“, čime su se upravljali i kasniji crnogorski vladari.
    Godine 1787. je pomagao Rusiji i Austriji u ratu sa Turskom, koji nije bio povoljan ni za saveznike, ni za Crnu Goru. Dva puta je suzbio tursku vojsku pod Mahmut-pašom Bušatlijom. Poslije drugog napada 1796, u kojemu je poginuo sam Mahmut-paša, Brda su prisajedinjena Crnoj Gori (vidi Bitka kod Martinića).

    Velikoga je udjela imao sa svojim Crnogorcima i Bokeljima u ratnim događajima, koji su bili sudbonosni za Boku i Dubrovnik. Crnogorci i Bokelji su se tada borili zajedno sa Rusima protivu Francuza. Pod njegovom vladavinom prisajedinjena je Crnoj Gori Morača, a Boka, koja je dva put dolazila pod njegovu vlast, predana je Austriji 1814. godine. Održavao je stalne veze sa Karađorđem za vrijeme Prvog srpskog ustanka i sa njim je sklopio savez za oslobođenje potčinjenih Srba, te je sa tim ciljem vodio znatne borbe sa Turcima.
    Pod mitropolitom Petrom Crna Gora dobila je prvi pisani zakon 1798, koji je proširila Narodna Skupština na Cetinju 1803. godine. Njime je ustanovljen sud, koji se zvao „Kuluk“.
    Petar Cetinjski imao je plan o stvaranju slaveno-serbske države, kada je to predložio ruskom caru. Tada to nije bilo moguće, pa je plan ostao bezuspješan.

    Ponekad se kaže da što je Nemanjićima Sveti Sava, to je Petrovićima Sveti Petar, koji je bio neustrašivi narodni vođa i učitelj, blage prirode, a silna autoriteta, kojem se pokoravao i najoporiji gorštak. Zbog njegovoga bogougodnog života narod ga je prozvao, još za života, svetim.
    Petar I je preminuo 18. oktobra 1830. na Cetinju.

     
    MOJA BABUSNICA- Forum » DRUSTVO I NAUKA » RELIGIJA » Petar I Petrović Njegoš
    • Page 1 of 1
    • 1
    Search:

    Make a free website with uCoz Copyright MyCorp © 2024