MOJA BABUSNICA
Saturday, 2024-04-20, 8:35 AM
Login forma
CAT
podeli
ANKETA
Rate my site
Total of answers: 5
Statistika
Pretrazi
Prijatelji
  • Create a free website
  • Online Desktop
  • Free Online Games
  • Video Tutorials
  • All HTML Tags
  • Browser Kits


  • Welcome Guest | RSS
    Proizvodnja paradajza - MOJA BABUSNICA- Forum
    [ Nova poruka · Clanovi · pravila na forumu · Trazi · RSS ]
    • Page 1 of 1
    • 1
    MOJA BABUSNICA- Forum » POLJOPRIVREDA » POVRTARSTVO » Proizvodnja paradajza
    Proizvodnja paradajza
    ADMINDate: Wednesday, 2011-05-04, 3:45 PM | Message # 1
    Major general
    Group: Administrators
    Poruka: 346
    Reputation: 0
    Status: Offline
    Uslovi uspevanja paradajza

    Zemljište
    Paradajz ne postavlja velike zahteve prema zemljištu. Može se uspešno gajiti na svim tipovima zemljišta. Bitno je da je zemljište dovoljno plodno, dobre strukture, ocedno, a u pogledu pH vrednosti paradajz ima široku amplitudu, može da se gaji na zemljištima kako slabo kisele tako i slabo alkalne reakcije. Optimalna kiselost za gajenje paradajza je pH 6- 6,5.Najbolje mu odgovaraju laka strukturna i propustljiva zemljišta sa visokim sadržajem humusa.

    Laka zemljišta su bolja za uzgoj ranog paradajza, a teška za uzgoj kasnih sorti jer bolje čuvaju vlagu.

    Toplota

    S obzirom da vodi poreklo iz toplih krajeva paradajz ima velike zahteve u toploti i svetlosti celog vegetacionog perioda. Minimalna temperatura za klijanje semena iznosi 10- 12 C .

    Seme niče najbolje pri temperaturi od 24- 26 C. A optimalna temperatura za rast i razviće biljaka je između 25- 30 C danju i 14- 16 C noću. Niske temperature nepovoljno utiču na paradajz. Veoma je osetljiv na mraz jer pri temperaturi od -2 C mlade biljčice uginjavaju. Na temperaturi ispod 15 C prestaje cvetanje i ne dolazi do obrazovanja (zametanja) plodova . Na temperaturi manjoj od 10 C prestaje rast biljaka.

    Visoke temperature iznad 30 C jako usporavaju asimilacione procese u biljci.

    Dnevne temperature preko 35 C dovode do toga da se formira zelena kragna oko peteljke ploda, plod dobija nedovoljno crvenu boju ili je plod neravnomerno crveno obojen.

    Najintenzivnije obrazovanje asimilata je pri dnevnoj temperaturi od 25 C, i noćnoj od 18 C.

    Pri zimskoj i ranoj prolećnoj proizvodnji paradajz može da izdrži kratke periode pri temperaturama od 2-3 C.

    Temperatura vazduha se mnogo lakše uspostavlja nego temperatura zemljišta.

    Optimalna temperatura zemljišta je od 22-26 C. Pri niskim temperaturama od 14-15 C usporava se cvetanje i obrazovanje plodova. Pri visokim, iznad 35 C usporava se i prestaje rast biljke.

    Paradajz je tolerantan na dužinu dana .

    Odlično uspeva i pri dužini dana od 12, kao i od 18 časova. Optimalna dužina osvetljenja je od 14-16 časova.

    Paradajz nepovoljno reaguje na nedovoljnu osvetljenost, jer u tom slučaju listovi paradajza su bledi, usporava se rast biljke, butoni opadaju, biljka se jako grana , visoko obrazuje prve cvetne grane i time odlaže formiranje prvog roda.

    Vlažnost

    Paradajz ima velike potrebe u vodi stoga što obrazuje veliku nadzemnu masu idaje visok prinos. Međutim paradajz ekonomično troši vodu, jer ima dobro razvijen korenov sistem, a i biljka je maljava što ukazuje na otpornost prema suši..

    Nizak sadržaj vode u zemljištu izaziva nedovoljno usvajanje hraniva iz zemljište, dolazi do sušenja vrha ploda što skoro 100% uništava prinos. Na suprot tome topli i suvi uslovi dovode do opadanja cvetova. Pri nedostatku vlage daje sitne plodove.

    Prevlažnost kod paradajza može da zaustavi rast, da izazove opadanje cvetova, dalje otežava i oprašivanje jer onemogućava pucanje polenovih kesica.

    Visoka vazdušna vlažnost dovodi do razvoj biljnih bolesti.

    Neravnomerna vlažnost kod paradajza izaziva pucanje plodova. Optimalna vlažnost zemljišta je 60-70% maksimalnog vodnog kapaciteta, pri vazdušnoj vlažnosti od 50-60%.
    Dr Miodrag Djordjević

     
    MOJA BABUSNICA- Forum » POLJOPRIVREDA » POVRTARSTVO » Proizvodnja paradajza
    • Page 1 of 1
    • 1
    Search:

    Make a free website with uCoz Copyright MyCorp © 2024