ADMIN | Date: Monday, 2011-05-02, 3:24 PM | Message # 1 |
Major general
Group: Administrators
Poruka: 346
Reputation: 0
Status: Offline
| Potrebno: 1kg smokvi, 1kg šećera, 3dl vode, 1 limun, 1 kesica vanile Odabrati lepe, sveže, čvrste smokve, oprati ih i olju štiti. U čistu šerpu za kuvanje slatka staviti šećer, preliti ga vodom, dodati limunov sok i kuvati dok se ne dobije šećerni sirup gustine meda, a zatim dodati pripremljene smokve i kuvati 10 minuta. Posle toga dodati šipku vanile i nastaviti sa kuvanjem slatka sve dok šećerni sirup ne postigne gustinu meda. Za vreme kuvanja slat ka šerpu češće protresti i skidati penu koja se sakuplja na površini slatka. Kada je slatko gotovo, još dok je vruće sipati u prethodno pripremljene tegle. Napunjene tegle hermetički zatvoriti ili ih dobro povezati dvostrukim celofanom pre toga potopljenim u alkoholu. Čuvati sa ostalom zimnicom na hladnom i suvom mestu.
|
|
| |