Pekmez od kajsija - MOJA BABUSNICA- Forum
MOJA BABUSNICA
Saturday, 2016-12-10, 11:23 PM
Login forma
CAT
200
podeli
ANKETA
Rate my site
Total of answers: 5
Statistika
Pretrazi
Prijatelji
  • Create a free website
  • Online Desktop
  • Free Online Games
  • Video Tutorials
  • All HTML Tags
  • Browser Kits


  • Welcome Guest | RSS
    Pekmez od kajsija - MOJA BABUSNICA- Forum
    [ Nova poruka · Clanovi · pravila na forumu · Trazi · RSS ]
    Page 1 of 11
    MOJA BABUSNICA- Forum » KUVAR » PEKMEZI » Pekmez od kajsija
    Pekmez od kajsija
    ADMINDate: Monday, 2011-05-02, 3:56 PM | Message # 1
    Major general
    Group: Administrators
    Poruka: 346
    Reputation: 0
    Status: Offline
    Potrebno: 2kg kajsija, 1,5kg šećera
    Odabrati zrele i zdrave plodove kaj sije, oprati ih, oljuštiti, izvaditi im koštice, ako su kajsije čvršće mogu se samleti, zatim ih staviti u čist i neoštećen emajliran sud, dodati šećer, izmešati ga sa voćem i sve ostaviti pokriveno da prenoći. Sutradan pekmez kuvati na jakoj vatri oko 20 do 30 minuta, uz stalno mešanje da ne bi zagoreo i da bi sačuvao lepu žutu boju. Pekmez je gotov kada je dovoljno gust, tj. kada u komadima pada sa var-jače. Gotov pekmez skloniti sa štednjaka i neprestano ga mešati još 15 minuta da bi se još više zgusnuo. Odmah, još dok je pekmez vruć, sipati ga u prethodno priprem ljene, čiste, suve i zagrejane tegle. Prilikom punjenja tegli pekmezom voditi računa da ne ostane ni jedna šupljina ispunjena vazduhom, kako ne bi kasnije nastalo kvarenje. Tegle napunjene pekmezom staviti u prethod no malo zagrejanu pećnicu (mlaku), da bi se na površini pekmeza uhvatila korica, zatim ih izvaditi iz pećnice, staviti na neku ravnu površinu, prekriti i ostaviti da se ohlade u toku noći. Sutradan tegle hermetički zatvoriti ili ih dobro povezati celofanom prethodno potopljenim u alkoholu. Čuvati sa ostalom zimnicom na hladnom, suvom i tamnom mestu.
     
    MOJA BABUSNICA- Forum » KUVAR » PEKMEZI » Pekmez od kajsija
    Page 1 of 11
    Search:

    Make a free website with uCoz Copyright MyCorp © 2016