PAPRIKA - POVRĆE I LEK - MOJA BABUSNICA- Forum
MOJA BABUSNICA
Saturday, 2016-12-10, 11:24 PM
Login forma
CAT
200
podeli
ANKETA
Rate my site
Total of answers: 5
Statistika
Pretrazi
Prijatelji
  • Create a free website
  • Online Desktop
  • Free Online Games
  • Video Tutorials
  • All HTML Tags
  • Browser Kits


  • Welcome Guest | RSS
    PAPRIKA - POVRĆE I LEK - MOJA BABUSNICA- Forum
    [ Nova poruka · Clanovi · pravila na forumu · Trazi · RSS ]
    Page 1 of 11
    MOJA BABUSNICA- Forum » POLJOPRIVREDA » POVRTARSTVO » PAPRIKA - POVRĆE I LEK
    PAPRIKA - POVRĆE I LEK
    ADMINDate: Thursday, 2011-04-28, 6:49 PM | Message # 1
    Major general
    Group: Administrators
    Poruka: 346
    Reputation: 0
    Status: Offline
    Paprika potiče iz Južne Amerike, a u Evropu su je doneli Španci u 15. veku. Tokom vremena, gajenje paprike se proširilo po celom svetu, a danas se gotovo svakodnevno nalazi na tanjirima jer blagotvorno deluje na ceo organizam.

    Paprika nema veliku energetsku vrednost, pa je pogodna za dijetalnu ishranu, ali je zato bogata mineralima, vitaminima i drugim korisnim sastojcima. Plod sadrži oko 89 odsto vode i četiri puta više vitamina C od pomorandže.
    U njoj se u manjim količinama nalaze i ostali vitamini, a od minerala najviše ima kalijuma. Ukrštanjem su dobijene razne vrste paprika, a najpoznatija je podela na slatke i ljute (havano, kajenska, kalifornijska, halapenjo, mađarska, serano, trešnjasta...). Paprike po obliku mogu biti: kupaste, prizmatične, okrugle, spljoštene i baburaste (okruglaste), i to u veličini od nekoliko centimetara i veće.

    Što se tiče boje, plodovi mogu biti: tamnozeleni, žutozeleni, bledožuti, beli, žuti, narandžasti, svetlocrveni i tamnocrveni.

    Primena u kuhinji
    Paprika se u ishrani koristi za spremanje salata, kuvanih jela, ukiseljena za razne vrste turšija, ali i kao aromatični i prepoznatljivi začin. Pored slatke paprike, koristi se i ljuta, koja ima posebna svojstva, ali je njena uloga kao začina i sredstva za poboljšanje apetita neprevaziđena.

    Papriku je najbolje jesti u svežem stanju, jer se vitamini tako najbolje iskorišćavaju. Kuvanjem, pečenjem i prženjem hranljivi sastojci (posebno vitamin C) znatno se smanjuju. Interesantno je da se kao aromatik paprika koristi u pravljenju nekih žestokih alkoholnih pića.

    Lekovito dejstvo
    Osim što je hranljiva kao namirnica i bogat izvor vitamina, paprika ima i određena lekovita svojstva, od kojih je najvažniji alkaloid kapsaicin, koji je veoma ljutog ukusa, a najviše ga ima u unutrašnjem delu ploda oko semenki. Paprika je korisna osobama koje pate od arterioskleroze, jer njen sastojak citrin utiče na propustljivost kapilara i čini ih elastičnim.
    Podstiče lučenje probavnih sokova, otvara apetit i poboljšava varenje. Paprika sadrži oko 20 spojeva iz grupe karotenoida koji su prirodni antioksidanti i imaju važnu ulogu u zaštiti našeg zdravlja, jer sprečavaju stvaranje štetnih spojeva (slobodnih radikala) i štite nas od mnogih bolesti. Sastojci u paprici deluju na ljudski organizam kao antidepresiv, afrodizijak, antireumatik, antiseptik i diuretik. Jasno je da papriku treba koristiti u svakodnevnoj ishrani zato što povoljno deluje na bubrege, stomak, creva, mišiće, krvne sudove i imunološki sistem.
    Ipak, ne zaboravite da paprika ne može biti osnovni lek, ali kao dodatak terapiji može biti veoma korisna. S korišćenjem ljute paprike treba biti oprezan, pošto ljutinu ne može da podnese svaki organizam.

    • Sveže paprike imaju neoštećenu i sjajnu ljusku, hrskavu i čvrstu strukturu. Ukoliko pripremate paprike za punjenje, kupite okrugle, mesnate paprike iste veličine.
    • Paprike možete čuvati u frižideru do pet dana, zamrznuti ili konzervirati u ulju ili sirćetu.
    • Najbolja i najbogatija korisnim sastojcima svakako je sveža paprika.

     
    MOJA BABUSNICA- Forum » POLJOPRIVREDA » POVRTARSTVO » PAPRIKA - POVRĆE I LEK
    Page 1 of 11
    Search:

    Make a free website with uCoz Copyright MyCorp © 2016