BELI LUK - MOJA BABUSNICA- Forum
MOJA BABUSNICA
Wednesday, 2016-12-07, 0:47 AM
Login forma
CAT
200
podeli
ANKETA
Rate my site
Total of answers: 5
Statistika
Pretrazi
Prijatelji
  • Create a free website
  • Online Desktop
  • Free Online Games
  • Video Tutorials
  • All HTML Tags
  • Browser Kits


  • Welcome Guest | RSS
    BELI LUK - MOJA BABUSNICA- Forum
    [ Nova poruka · Clanovi · pravila na forumu · Trazi · RSS ]
    Page 1 of 11
    MOJA BABUSNICA- Forum » POLJOPRIVREDA » LEKOVITE BILJKE » BELI LUK
    BELI LUK
    ADMINDate: Thursday, 2011-04-28, 6:43 PM | Message # 1
    Major general
    Group: Administrators
    Poruka: 346
    Reputation: 0
    Status: Offline
    Beli luk je poznat u kulinarstvu i lečenju od pre 6.000 godina. Iako je otkriven u srednjoj Aziji, vrlo se brzo proširio po Mediteranu i Africi. Egipćani su ga posebno cenili, što se može zaključiti po glinenim skulpturama belog luka koje su se stavljale u grobnice kraljeva, a ponekad se koristio čak i kao sredstvo plaćanja!

    Američki kontinent ga je najteže prihvatio - snobovska viša klasa okretala je glave kako ne bi udahnuli mirise jela koji su se širili iz radničkih četvrti, ali sredinom 40-ih godina sve bogate kuhinje prigrlile su ga ne samo kao retki dodatak jelima, već kao glavni sastojak u gotovo svakom receptu. I sve bi bilo savršeno da ne postoji onaj prepoznatljivi, žestok i neugodan miris.

    Odakle on dolazi? Kada se sočne stanice luka pritisnu, narežu ili mehanički oštete, kroz delovanje enzima dolazi do stvaranja molekula koji, između ostalog, sadrži sumpor - upravo ti molekuli se nalaze u vazduhu mnogih kuhinja u svetu. Ti sumporni molekuli apsorbuju se u krvotok i pluća, a iz tela isparavaju dahom i znojenjem. Kod ljudi koji ga konzumiraju u velikim količinama, miris belog luka doslovno izlazi kroz svaku poru tela. Neki veruju kako grickanje sirovog peršuna pomaže protiv mirisa.

    DOBRI KUĆNI DUH
    Danas se u svetu uzgaja preko 300 vrsta belog luka. Najrasprostranjeniji je tzv. američki, dok neke vrste mogu imati crvenkastoružičaste kombinacije. Osim po boji i veličini, razlikuju se i po žestini i aromi. Beli luk se čuva u otvorenim posudama na suvom i hladnom mestu, podalje od ostale hrane. Neočišćeni čenovi se ne smeju držati u frižideru ili zamrzivaču. Ako se pravilno čuva, beli luk može da se koristi preko tri meseca. Starost glavice možete oceniti po čvrstoći kojom se korica drži na režnjevima. Što se lakše skida, to je stariji, jer se plod iznutra skuplja i polagano odvaja od kore. Ipak, svež beli luk je najzdraviji i zato zamenama u vidu tableta, praha i drugih ekstrakata pribegavajte samo kad morate. Zanimljivo je da kada se beli luk kuva ili peče, prepoznatljiv ukus prelazi u blago slatku, orašastu varijantu koja u sebi nema gotovo ništa od „originala". U nekim krajevima takav beli luk se koristi kao dodatak kolačima ili sladoledu. Kod prženja na ulju važna je mera - on nikako ne sme zagoreti jer tada njegov ukus postaje gorak i više ne može pridoneti ukusu hrane, već će ga pokvariti.

    ANTIBIOTIK ŠIROKOG SPEKTRA
    Pored toga što se koristi kao začin, beli luk je i lek. Hipokrat ga je prepisivao kod najtežih oboljenja, a za vreme Drugog svetskog rata bio je izvrstan (jedini dostupan i jeftin) antibiotik kod previjanja rana. Današnja nauka je i dokazala njegova antibiotska svojstva, doduše širokog spektra, a ne ciljanog delovanja, ali ono što je važno je da organizam na njega ne razvija otpornost, i njegovo dobro delovanje na zdravlje stalno je prisutno.
    Različita pozitivna delovanja belog luka na zdravlje potvrđuju se svakog dana: pokazalo se da usporava rast stanica kancera, da poboljšava rad krvnih sudova i odgađa nastanak kardiovaskularnih bolesti, snižava holesterol... I sve to u samo četiri kalorije po čenu. Ipak, sa belim lukom, kao i sa bilo kojim drugim prirodnim lekom, ne treba preterivati. Glavni razlog tome nije strah da vaše pojavljivanje neće biti prijatno nosevima u društvu, jer se to može izbeći uzimanjem preparata belog luka u kapsulama. Neki ljudi kod uzimanja belog luka mogu imati probavnih problema, a neki mogu dobiti čak i migrenu. Ako osećate da bi on mogao biti uzrok neke od vaših tegoba, posavetujte se s lekarom i izbacite ga iz ishrane.

    Nekoliko korisnih saveta
    - Uvek konsultujte svog lekara pre samostalne primene nekog preparata.
    - Medicinska svojstva belog luka, kao i kod arome i kuvanja, jača su što je on sitnije zgnječen ili iseckan.
    - Uzimanje velike količine belog luka može iritirati probavni trakt.
    - Kuvani ili pečeni beli luk ima zanemarljiva medicinska svojstva.
    - Kod uzimanja belog luka u kapsulama ili pilulama proverite njihov sastav kako biste izbegli materije koje vam mogu štetiti

     
    MOJA BABUSNICA- Forum » POLJOPRIVREDA » LEKOVITE BILJKE » BELI LUK
    Page 1 of 11
    Search:

    Make a free website with uCoz Copyright MyCorp © 2016