Kao i borovnica, i brusnica potiče iz Severne Amerike, a njeno lekovito svojstva poznavali su još američki starosedeoci. To je najbolji dokaz da sve češće spominjanje brusnice nije nikakvo pomodarstvo. Najčešći oblik u kojem možete konzumirati ovo veoma hranljivo i vitaminima bogato voće je sok. Zbog visokog koncentrata vitamina Ce, brusnice imaju kiselkast ukus. Osim kao sok, ovo voće se može jesti u svežem, sušenom ili smrznutom obliku. Može se služiti kao umak i koristiti kao dodatak raznim jelima. Plodovi brusnice imaju snažno antioksidatno dejstvo čime se znatno smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Brusnice imaju izrazito male količine šećera, tako da deluju na snižavanje glukoze u krvi, pa se preporučuje dijabetičarima. Istraživanja naučnika pokazuju da tri čaše soka od brusnica dnevno povećavaju broj antioksidansa u plazmi na preko 120 procenata. Time se u krvi povećava količina "dobrog holesterola" i na taj način se rizik od bolesti srca i krvnih sudova smanjuje za 40 odsto. Međutim, ono zbog čega su brusnice postale pravi hit je njeno blagotvorno dejstvo na različite upale i infekcije urinarnog trakta.
Najčešća i najneprijatnija bakterija urinarnog trakta je ešerihija koli, a sok od brusnica na neki način sprečava lepljenje opasnih bakterija za endokrine ćelije urinarnog trakta, pa ih tako urin lakše izbacuje iz tela. Novija istraživanja pokazuju delovanje nekih sastojaka još jednu opasnu bakteriju Heliobactera Pzlori, koja je u velikom broju slučajeva uzročnik čira na želucu.
Izvor: glas javnosti