MOJA BABUSNICA
Thursday, 2024-04-25, 1:12 PM
Login forma
CAT
podeli
ANKETA
Rate my site
Total of answers: 5
Statistika
Pretrazi
Prijatelji
  • Create a free website
  • Online Desktop
  • Free Online Games
  • Video Tutorials
  • All HTML Tags
  • Browser Kits


  • Welcome Guest | RSS
    Birajte hranu prema boji - MOJA BABUSNICA- Forum
    [ Nova poruka · Clanovi · pravila na forumu · Trazi · RSS ]
    • Page 1 of 1
    • 1
    MOJA BABUSNICA- Forum » LEPOTA I ZDRAVLJE » ZDRAVLJE » Birajte hranu prema boji
    Birajte hranu prema boji
    ADMINDate: Monday, 2011-05-02, 1:52 PM | Message # 1
    Major general
    Group: Administrators
    Poruka: 346
    Reputation: 0
    Status: Offline
    Crveno štiti od raka i podstiče na aktivnost
    Crvene sorte voća i povrća, paradajz, paprika, malina, jagoda, višnja i jabuka su zahvaljujući crvenim biljnim pigmentima karotenoidima, posebno likopenu, snažni antioksidansi koji neutralizuju štetne slobodne radikale koji uništavaju ćelije našeg organizma i tako štite od kancerogenih oboljenja.
    Osim toga, crveno voće i povrće snižava holesterol i podstiče protok krvi, i smanjuje rizik od pojave bolesti srca i krvnih sudova, na primer od arteroskleroze i koronarne bolesti srca. Ono podstiče razmenu materija, štiti vezivno tkivo i deluje protivupalno, pa utiče na zdravlje prostate i štiti kožu oštećenu sunčanjem. Crvena boja deluje pozitivno i na našu psihu, pa nas podstiče na aktivnost i stvaralaštvo.

    Narandžasto štiti od UV zračenja i depresije
    Narandžasto, ali i žuto voće i povrće, šargarepa, narandža, ananas, bundeve, breskve, žute paprike, kruške i jabuke takođe obiluje karotenoidima, posebno beta-karotenom.
    Narandžasto i žuto povrće i voće osim što štiti organizam od razornog delovanja slobodnih radikala a samim tim i zloćudnih oboljenja, jača imunološki sistem i štiti kožu od štetnog uticaja UV zračenja, a organizam od srčanog infarkta. Ono posebno pogoduje zdravlju naše kože čije ćelije štiti od prevremenog starenja.
    Narandžasto voće i povrće svojom podsticajnom bojom deluje protiv depresije, jača nerve i pomaže u vraćanju narušene emotivne ravnoteže, a žuto pogoduje razmišljanju i koncentraciji, pa se preporučuje na primer pre ispita.

    Zeleno jača imunitet
    Zeleno voće i povrće, brokula, spanać, salata, grašak, mahune, kelj, jabuke i kruške, obiluju zelenim hlorofilom, koji takođe štiti od kancerogenih oboljenja, posebno onih hormonalnih vrsta. Zeleno povrće je bogato i folnom kiselinom koja je neobično važna za rast i regenerisanje ćelija. Zato je ovo voće i povrće važno u ishrani trudnica jer uslovljava zdrav i pravilan razvoj nervnog sistema kod dece.
    Zeleno voće i povrće jača imunitet, pozitivno deluje na funkcionisanje žlezda, smanjuje upalne procese i pogoduje zdravlju organa za varenje. Ujedno, pozitivno deluje na našu psihu, smiruje i opušta i smanjuje nervozu i razdražljivost. Pritom, zeleno ublažava ljubavnu bol i daje snagu i nadu za nove početke.

    Ljubičasto štiti srce i smiruje
    Ljubičasto, ali i plavo i crno voće i povrće (patlidžani, grožđe, borovnice, sveže smokve, ribizle i šljive) pored ostalih biljnih pigmenata sadrže i bioflavonoide, čiji je pozitivan uticaj na zdravlje našeg organizma takođe mnogostruk i značajan.
    Ljubičaste i plave vrste ne samo da su snazni antioksidanti već snižavaju holesterol i krvni pritisak, podstiču protok krvi i funkciju krvnih kapilara i značajno štite od bolesti srca i krvotoka. Deluju antibakterijski i protivupalno, podstiče proizvodnju insulina u krvi i smanjuje izlučivanje histamina. Ljubičasta i plava boja sočnog i zrelog voća i povrća opušta i podstiče unutrašnju ravnotežu i smiruje, posebno u slučaju agresivnosti i razdražljivosti.
    Izvor: blic

     
    MOJA BABUSNICA- Forum » LEPOTA I ZDRAVLJE » ZDRAVLJE » Birajte hranu prema boji
    • Page 1 of 1
    • 1
    Search:

    Make a free website with uCoz Copyright MyCorp © 2024