MOJA BABUSNICA
Saturday, 2018-05-26, 5:21 AM
Login forma
CAT
podeli
ANKETA
Rate my site
Total of answers: 5
Statistika
Pretrazi
Prijatelji
 • Create a free website
 • Online Desktop
 • Free Online Games
 • Video Tutorials
 • All HTML Tags
 • Browser Kits


 • Welcome Guest | RSS
  Zrno glamura - MOJA BABUSNICA- Forum
  [ Nova poruka · Clanovi · pravila na forumu · Trazi · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
  MOJA BABUSNICA- Forum » MEDJULJUDSKI ODNOSI » SAMO ZA ZENE » Zrno glamura
  Zrno glamura
  ADMINDate: Monday, 2011-05-02, 6:51 PM | Message # 1
  Major general
  Group: Administrators
  Poruka: 346
  Reputation: 0
  Status: Offline
  Nakit napravljen od bisera u centar pažnje vratile su poznate ličnosti poput Rijane ili Kameron Dijaz, koje ga nose na atraktivan i neobičan način

  Nošenje bisernog nakita predstavlja oličenje stila, a u centar pažnje vratile su ga savremene modne ikone. Ličnosti poput Rijane, Sare Džesike Parker i Mišel Obame, promovišu nošenje bisera na netipičan način.
  „Šanel" izgled decenijama je nezamisliv bez niske bisera, a aktuelni film „Koko pre Šanel" vratio ju je među najpoželjniji nakit. U vremenu kada su muškarci počeli da nose dijamante i drugo drago kamenje biseri su ostali poslednji saveznik žena u njihovom ulepšavanju koji ih razlikuje od muškarca.

  Oličenje stila
  Žene kao što su Eva Peron, Marija Kalas, Žaklina Kenedi, Koko Šanel, Jovanka Broz i princeza Dajana ostale su najpoznatije promoterke i ljubiteljke bisernog nakita.

  Međutim, dašak starog Holivuda se vratio, ali ove sezone se nose otkačenije verzije bisera. Biseri se više ne nose sami, već u kombinaciji sa više ogrlica. Mešajte staro i novo, plastično i metalik. Biseri danas mogu da se nose na odevne kombinacije uz koje su nekada bili nezamislivi. Tako Rijana kombinuje kožu i bisere, a Kameron Dijaz ih nosi uz odevne kombinacije od džinsa.
  Zbog blagog i elegantnog prelivanja boja i prelepog odsjaja koji ne može da se poredi ni sa jednim drugim, biseri privlače poglede. Istorija je prepuna priča o mitu, lepoti i vrednosti koju nose sa sobom. Zahvaljujući mističnom poreklu pripisivana su im magična svojstva, a dugo su bili privilegija vlastele i kraljevskih porodica. Biseri dolaze sa velikih dubina, mali su i najčešće savršenog sferičnog oblika, a da bi se „rodili" potrebni su sigurnost koju u sebi pruža oklop školjke i samo jedno zrno peska.

  Plod školjke
  Biseri, koji važe za dragocen nakit, cene se zbog svoje prozračnosti i delikatne igre boja na površini. Od njih se najčešće prave ogrlice, narukvice i minđuše. Što je biser pravilnijeg oblika i dubljeg sjaja, to mu je i vrednost veća.

  Oblik ne mora da im bude potpuno pravilan, ali su najcenjeniji oni koji su loptasti ili u obliku suze, koji su dosta retki. Boja bisera zavisi od školjke i njenog okruženja. Mogu biti beli ili crni, kao i u prelaznim nijansama, a poznati su i roze, plavi, žuti, zeleni i ljubičasti.

  Biseri kao lek
  U čitavom razdoblju antike biseri su bili vrlo cenjeni, kako u arapskom svetu, tako i u Persiji i Indiji. U islamskoj simbolici se biseri po pravilu povezuju s nevinošcu. I Grci i Rimljani su izuzetno cenili bisere. Rimljani su grčko ime za bisere „margarita" preuzeli kao naziv za ljubavnicu. U brojnim kulturama biser ima dublje simbolično značenje. Tako su biseri u Kini simbol bogatstva, mudrosti i časti. U Japanu znače sreću, a u Indiji blagoslov brojnom decom. U arapskim kulturama se žene ili određeni delovi tela, kao na primer zubi, upoređuju s biserima. Osim toga, biserima su se pripisivala afrodizijačka svojstva, ali su ih smatrali i lekom protiv depresije i ludila. Biseri su i simbol za suze.
  Od osmog veka pod uticajem Arapa počinje korišćenje bisera u medicini. Sve do sredine 19. veka biseri su zauzimali čvrsto mesto u udžbenicima farmacije.

  Press

   
  MOJA BABUSNICA- Forum » MEDJULJUDSKI ODNOSI » SAMO ZA ZENE » Zrno glamura
  • Page 1 of 1
  • 1
  Search:

  Make a free website with uCoz Copyright MyCorp © 2018